17 tips om duurzamer te reizen
27 november 2019
Reizen is natuurlijk helemaal fantastisch en er is niets leukers dan het ontdekken van nieuwe plekken, maar echt heel duurzaam is het helaas niet. Daarom ging ik op onderzoek uit hoe je op een duurzamere manier kunt reizen. Want het vliegtuig laten staan en maar niet meer op reis gaan is natuurlijk geen optie als je de hele wereld wilt zien. De meeste tips zijn eenvoudig toe te passen, maar maken een groot verschil als iedereen ze toe zou passen. Lees je mee?
#1 LifeStraw Go
Op het moment dat deze blog online komt, maak ik voor het eerst gebruik van mijn nieuwe LifeStraw Go fles en ik kan jullie dus snel vertellen hoe deze fles bevalt. Ik heb de LifeStraw Go 2 (in het roze natuurlijk).
De LifeStraw Go is een fles met een ingebouwde filter die bacteriën in het water doodt. Hierdoor kun je veilig water drinken uit vervuilde bronnen, zoals het kraanwater in bijvoorbeeld Azië en zelfs water uit rivieren en sloten. Het filter dood 99,99% van de bacteriën. De eerste uitvoering van de LifeStraw Go filtert helaas niet de vieze smaakjes uit het water, maar de LifeStraw Go 2 doet dat wel. Met een LifeStraw Go hoef je dus niet steeds plastic flessen water te kopen, maar kun je waar en wanneer je wil je fles bijvullen. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar je hoeft dus ook nooit bang te zijn dat je zonder water komt te zitten, want je voortaan uit iedere bron veilig water drinken.
Naast de LifeStraw Go bestaan er ook andere opties, zoals de Water-to-Go fles, de Grayl Ultralight en de Steripen Ultra. Wil je de verschillen weten tussen deze flessen en wat de voor- en nadelen per fles zijn? Neem dan een kijkje op deze blog van All Day Every Daisy. Hier vind je alle informatie overzichtelijk weergegeven.
#2 Refill my Bottle app
Een aanvulling op de vorige tip, maar op steeds meer plaatsen, zoals in hotels, hostels en restaurants, staat een bijvulstation. Met de app Refill my Bottle kun je snel zien waar het dichtstbijzijnde bijvulstation is. Hierdoor kun je je plastic of herbruikbare fles gewoon bijvullen in plaats van dat je een nieuwe plastic fles water koopt. Beter voor het milieu én het scheelt ook nog eens geld op de lange termijn!
#3 Co2 Compensatie
Tegenwoordig kun je bij veel luchtvaartmaatschappijen bijbetalen om jouw CO2 uitstoot te compenseren. Door jouw ecologische voetafdruk te bepalen, die afhangt van je bestemming, met welk toestel je vliegt en hoe lang je er over doet, wordt gekeken hoe groot jouw bijdrage is aan de hoeveelheid CO2 uitstoot. Dit wordt vervolgens uitgedrukt in een bedrag en tijdens het boeken kun je ervoor kiezen om dit te betalen. Wanneer je dit betaalt, wordt het door de luchtvaartmaatschappij geïnvesteerd in een CO2-reductieproject.
Niet bijbetalen? Kijk dan naar de duurzaamheid de verschillende luchtvaartmaatschappijen en baseer dan daar jouw keuze op. De ene maatschappij is namelijk duurzamer dan de andere. Goede voorbeelden hiervan zijn KLM en EasyJet.
#4 Reis langzamer
Heel logisch eigenlijk, want wanneer je langzamer reist, verplaats je je ook een stuk minder! Hierdoor leer je de bestemming en de cultuur ook nog eens veel beter kennen. Kies dus voor slow travel in plaats van rennend van de ene naar de andere hotspot te gaan.
#5 Shampoo bars
Ik vind de shampoo bar een echte uitkomst. Sinds een paar maanden gebruik ik de shampoo bar van Shampoo Bars en ik ben helemaal fan. Een shampoo bar is niet alleen beter voor het milieu, maar óók voor je haar. De shampoo bars bestaan namelijk voor bijna 100% uit natuurlijke ingrediënten en bevatten daarnaast geen palmolie. Eén shampoo bar staat gelijk aan drie plastic flessen en gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee. Als je je haren drie keer per week wast, gaat één bar dus een half jaar (!) mee. De bars kosten €6,95 en €7,95, dus je bent ook nog eens stuk goedkoper uit. De bars worden verpakt met 100% biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal en zijn daarom volledig plastic vrij. Wat ook fijn is, is dat de bar een heel stuk kleiner is dan een shampoo fles en daarmee ook minder ruimte inneemt. En handig als je met alleen handbagage reist, want dat scheelt weer in de hoeveelheid vloeistoffen.
No spon, maar ik ben oprecht fan. Als mijne op is, en dat duurt nog wel even, ga ik zeker een nieuwe aanschaffen. Naast shampoo bars vind je bij Shampoo Bar ook conditioner en zeep bars!
#6 Steun de locals en daarmee de plaatselijke economie
Een goed voorbeeld hiervan is streetfood. Streetfood is niet alleen super lekker, maar ook beter voor het milieu aangezien de meeste ingrediënten lokale producten zijn. Streetfood is daarmee vriendelijk voor de portemonnee én goed voor het milieu en de lokale economie. Ook met het boeken van tours en excursies bij locals steun je de lokale economie. Wanneer je overnacht of eet bij internationale ketens ziet de lokale bevolking hier namelijk niets van terug. Ga dus lekker voor streetfood en homestays!
Een goede website om in contact te komen met locals, is www.withlocals.com.
#7 Maak gebruik van het openbaar vervoer
In ieder land kun je eigenlijk wel gebruik maken van het openbaar vervoer. Probeer dit dan ook te doen waar nodig! Natuurlijk is het ook hartstikke leuk om een scootertje te huren en hiermee door de omgeving te touren, maar neem als het even kan het openbaar vervoer.
#8 Kies voor eco accomodaties
Eco is hot en daarom vind je steeds meer en meer ecologische accommodaties. In deze accommodaties wordt minder vaak gewassen, er wordt gebruik gemaakt van lokale producten, je douchewater wordt verwarmd door de zon en in sommige accommodaties is zelfs geen of maar beperkt stroom.
Vaak zijn deze accommodaties wel wat prijziger dan een gemiddeld hostel, maar bedenk dan wel even dat je wat terug doet voor het milieu!
#9 Kies voor verantwoorde tours en excursies
Kies dus voor tours die georganiseerd worden door locals. Hiermee steun je de lokale economie én leer je vaak wat meer over de omgeving. Kies daarnaast nooit voor dieronvriendelijke activiteiten zoals ritjes op een olifant of een foto met een gedrogeerde aap.
Meer weten over het olifanten toerisme in Azië en waarom je dieronvriendelijke attracties moet boycotten? Lees dan deze blog.
#10 Ga voor een powerbank met zonne-oplader
Iets wat eigenlijk onmisbaar is op reis, is een powerbank. Vooral in hostels zijn er vaak niet genoeg stopcontacten voor iedereen en ook voor lange ritten met de nachtbus is een powerbank een uitkomst. Maar kies er dan wel eentje die je kunt opladen door middel van zonlicht in plaats van stroom! Hiermee bespaar je energie en kun je toch je telefoon of camera opladen.
#11 Laat bedelende kinderen met rust
Veel toeristen nemen kleinigheidjes mee voor de lokale kinderen of kopen souvenirs van kinderen op straat. Helaas is het geld dat de kinderen hiermee verdienen niet voor hen zelf, maar komt het terecht bij bijvoorbeeld maffiabazen of andere criminelen. Een betere optie is dan ook om geld te doneren aan een (lokale) liefdadigheidsorganisaties.
#12 Kies een non-stop vlucht
Iets waar ik zelf eigenlijk nooit over na had gedacht, maar wat wel heel logisch is: ga voor een directe vlucht in plaats van een vlucht met een of meerdere tussenstops. Door maar één keer te hoeven opstijgen en landen, worden flink wat uitlaatgassen bespaard.
#13 Eet (zoveel mogelijk) vegetarisch
Deze tip geldt eigenlijk niet alleen op reis, maar ook in het gewone, dagelijkse leven: eet zo veel mogelijk vegetarisch. Zelf ben ik een echte vleesliefhebber, maar ik probeer wel om minder vlees te eten en hier bewustere keuzes in te maken.
#14 Reis met organisaties met een Fair Trade keurmerk
Reis je liever met een reisorganisatie dan dat je er zelf op uit trekt? Kies dan een organisatie met een Fair Trade keurmerk. Reisorganisaties die duurzame reizen aanbieden, hebben het speciale Fair Trade Holidays keurmerk. Dit keurmerk ontvang je alleen als je aan bepaalde eisen voldoet. Zo moeten de accommodaties voor een groot gedeelte FTT (Fair Trade Tourism) gecertificeerd zijn.
Een lijst met Nederlandse en internationale duurzame reisorganisaties vind je hier.
#15 Verminder de hoeveelheid afval tijdens het reizen
Afval is een groot probleem in verschillende landen. Zorg er zelf dus voor dat je probeert om zo min mogelijk afval te maken. Een voorbeeld waarmee je de hoeveelheid afval kunt verminderen, lees je al in een eerdere tip en dat is het gebruik van een hervulbare fles. Daarnaast is ook het gebruik van shampoo bars positief voor de hoeveelheid afval. Neem daarnaast een canvas of andere herbruikbare tas mee als je boodschappen gaat doen. Gooi natuurlijk je afval ook nooit op straat of in de natuur, maar in de prullenbak. Is er geen prullenbak in de buurt? Neem het dan mee en gooi het op een ander moment weg.
Het lijkt misschien alsof het weinig zin heeft, want terwijl jij netjes je afval staat te scheiden, gooit een local al zijn afval zo in de natuur, maar alle kleine beetjes helpen. Op onderstaande foto kun je goed zien dat er behoorlijk wat afval in de natuur ligt.
Een andere tip is om kleding mee te nemen die makkelijk te wassen is. Neem bijvoorbeeld kleding mee in een beperkt aantal kleurtinten, zodat je het makkelijk samen kunt wassen.
#16 Wees voorzichtig tijdens het snorkelen en duiken
Het lijkt zo simpel, maar toch is het dat niet. De keren dat ik iemand op het koraal heb zien staan tijdens een snorkelexcursie, zijn helaas niet op twee handen te tellen. Het is namelijk hartstikke slecht om koraal aan te raken! Hierdoor kun je het beschadigen en het duurt jaren voordat beschadigd koraal weer hersteld is. Pas dus op tijdens het snorkelen en duiken en blijf op gepaste afstand.
#17 Kies voor biologisch afbreekbare zonnebrand
Zolang je niet gaat zwemmen in rivieren, meren of de zee, is er niks aan de hand, maar zonnebrand is heel schadelijk voor alles wat in het water leeft en tast het toch al zo kwetsbare koraal aan. Zonnebrand is namelijk behoorlijk chemisch. Ga je dus zwemmen in natuurwater? Kies dan voor zonnebrandcrème zonder oxybenzone en octinoxate.
Voorbeelden van merken zonnebrand die biologisch afbreekbaar zijn, zijn Sun Safe, Alphanova Sun en Lovea Bio. Hier lees je meer info over deze merken.
Duurzamer reizen, het is dus echt zo eenvoudig!
Zo zie je maar, duurzamer reizen hoeft écht niet zo ingewikkeld te zijn. Met een paar kleine aanpassingen kan ook jij al duurzamer reizen. Sommige dingen zijn misschien wat duurder, zoals de aanschaf van een LifeStraw Go fles, biologisch afbreekbare zonnebrand of het slapen in een ecologische accommodatie, maar andere tips zijn juist weer heel eenvoudig toe te passen, zonder extra te hoeven kosten.
En, welke tips ga jij toepassen of pas jij al toe? En heb je misschien nog aanvullende tips voor mij?